Vi elsker engasjerte mennesker, som f.eks Marcus!

Det er så lite som skal til for å spre engasjement for en mer rettferdig verden. Her forteller Marcus, leder i Haugesund, litt om hvorfor han bryr seg og planer for lokallaget! Bli inspirert!

Hvem er du?

Mitt navn er Marcus Selsås. Jeg er 17 år gammel og er fra Haugesund.

Nå går jeg i VG3 på Vardafjell videregående skole. Jeg er en aktiv person med mye engasjement. Noe av dette engasjementet får jeg utløp for gjennom å drive med politikk. Ellers på fritiden spiller jeg fotball på et av Djerv 1919s juniorlag og har det gøy med kompisgjengen. I tillegg har jeg en deltidsjobb.

 

Hvorfor har du blitt engasjert i RE:ACT?

I vinter var jeg så heldig å få være én av skolens representanter på en prosjekttur med Strømmestiftelsen til Uganda. Dette er en årlig tur hvor elever fra Vardafjell VGS., samt andre skoler i landet som også har et samarbeid med Strømme, får reise til et av prosjektlandene deres. Da vi begynte reisen fikk vi utlevert hvert vårt hefte om Strømmestiftelsen og prosjektene som vi skulle besøke. Allerede da var jeg full av beundring for arbeidet deres som blir gjort i prosjektlandene, og da jeg hadde lest enda mer i dette informasjonsheftet var det spesielt tanken om ”hjelp til selvhjelp” som fascinerte meg mest. På et navneskilt til å henge på kofferten sto det så godt: ”We don’t give charity. We provide opportunities.”

Mikrofinans er selve beviset på at Strømmestiftelsens hjelp til selvhjelp er både effektiv og svært hjelpsomt. Takket være mikrofinans blir det skapt tusenvis av nye jobber hvert år, og det gir folk muligheten til å skape sitt eget økonomiske liv hvor de kan stå på egne ben, istedenfor å bli hengende etter som passive mottakere. Da vi reiste rundt gjennom Uganda fikk vi se flere prosjekter. Vi besøkte blant annet CRO – Child Restoration Outreach som er et dagsenter for gatebarn. Kvelden vi ankom dette prosjektet i byen Mbale der dagsenteret ligger, var vi på nattvandring for å se tilstanden til gatebarna. Det var brutalt å se 8-18-åringer rusa og neddopet på lim og bensin. Morgenen etterpå besøkte vi selve dagsenteret for å se hvordan ungene og ungdommene hadde det der. Her går de gjennom en rehabilitering for å komme seg vekk fra gatene, og det gjorde inntrykket fra kvelden før litt lettere når vi fikk se hvordan disse ungdommene strålte når de lekte sammen om dagen. Senere på kvelden spiste vi middag med noen som allerede har vært gjennom CRO-prosjektet og hatt en vellykket rehabilitering derfra. Besøket som begynte med den brutale realiteten av gatebarn som ruser seg om nettene for å glømme sulten, kulden og følelsene endte med nok et bevis på hvordan Strømmestiftelsens prosjekt gir mennesker den hjelpen de trenger. Dette var noe som virkelig gjorde inntrykk på meg og som gav meg motivasjon og engasjement til å gjøre noe også etter Uganda-turen.

Det var da naturlig å starte opp et lokallag for ungdomsorganisasjonen til Strømmestiftelsen i hjembyen min. Dermed fikk vi endelig RE:ACT Haugesund! Vi er foreløpig i en oppstartsfase. Likevel har vi sett at det finnes stor interesse og mange engasjerte her på Haugalandet som kommer til å utgjøre et stort og bra lokallag for RE:ACT.

Oppstartsmåte med RE:ACT Haugesund

Hva er dine mål for RE:ACT Haugesund?

I RE:ACT Haugesund ønsker vi å få med flest mulig engasjerte ungdommer i lokallaget! Detter mener jeg det er godt grunnlag for med tanke på at Strømmestiftelsen har et direkte samarbeid med tre av de videregående skolene i regionen. I tillegg har jeg inntrykk av at Haugesund-ungdommen er flinke til å engasjere seg i forskjellige organisasjoner. Som alle de andre RE:ACT-lokallagene ønsker vi å oppmuntre unge til å reagere på global urettferdighet med lokal handling. Dette skal vi gjøre gjennom å drive engasjerende informasjonsarbeid og arrangere aktiviteter som retter fokus mot blant annet Nord/Sør-problematikken.

 

Hva planlegger dere å gjøre i RE:ACT Haugesund?

Som nevnt tidligere er vi for øyeblikket i en oppstartsfase, men vi har likevel hatt stiftelsesmøte hvor 20 engasjerte ungdommer møtte opp! Vi allerede arrangert en flerkulturell middag og planlegger å komme i gang med et leksehjelptilbud spesielt rettet mot barneskoleelever med foreldre som har et annet morsmål enn norsk. I tillegg har vi blitt forespurt av sentralstyret om å være med å arrangere en kurshelg, hvor alle RE:ACTs medlemmer over hele landet samles i Haugesund for et sosialt og lærerikt program. Dette synes vi er kjempekult og gleder oss masse til! RE:ACT Haugesund har allerede masse engasjerte ungdommer, og med et så entusiastisk og kreativt styre kan vi se fram til mange aktiviteter utover høsten

Marcus Selsås
haugesund@re-act.no
+47 466 35 757
Scroll to Top