La oss bruke 2017 til å utgjøre en forskjell der vi er

Vi snakket høylytt og latteren satt løst. Så begynte smellene. Rakettene lyste opp natten, og skapte fargerike kunstverk på himmelen. Vi hadde nettopp entret det nye året. Vi klemte hverandre – ”godt nyttår” – og delte nyttårsforsett, håp og drømmer for det nye året.

De snakket høylytt og latteren satt løst. Så begynte smellene. Bombene raserte hjem og gater, og tok uskyldige menneskeliv. Krig og uroligheter hadde akkurat entret hjemplassen deres. De holdt rundt hverandre – ”jeg passer på deg” – mens håp og drømmer forsvant i det livene deres raste sammen.

I dag er over 65 millioner mennesker på flukt, nesten halvparten av disse i et annet land enn sitt eget. Både unge og eldre, menn og kvinner, må flykte fra forfølgelse, krig og uroligheter. Kun et svært lite antall av disse er velkomne til Norge.

Det er disse vi har et spesielt ansvar for. Disse få som får komme inn – som ikke lengre trenger å stå utenfor å banke på. Vi må slippe de helt inn, ikke bare la de stå i den kalde gangen å tro de kan starte et nytt liv der. Nei, vi må slippe de helt inn, inn i stua foran peisen. Der de kan finne varme og kjærlighet.

Det er enkelt å ’bry seg’ om de som er langt unna. Flere bistandsorganisasjoner spiller på dette – spesielt i juletida, da vi er ekstra gavmilde. Vi ser de på tv, i avisa, på internett – de stakkars, sultne, frysende barna. Og vi gir penger, for det er vi som nordmenn gode på. Men det er ikke bare de i Hellas, Jordan og Libanon som trenger hjelp. Vi har flyktninger i vårt eget lille land – ja, vi har flyktninger i vår egen by. Og der har vi personlig et ansvar. Vi må se de, vi må høre de. Vi må gi – men ikke bare penger, vi må gi av vår tid. Vær en venn, bygg relasjoner og åpne hjertet ditt.

Det nye året er fortsatt i startfasen. Vi ønsker oss alle et fint år, med mange gylne øyeblikk og glade stunder. La oss sammen arbeide for at det skal være noe flest mulig sitter igjen med når neste januar starter. La oss dele smil, strekke ut en hjelpende hånd, gi bort klemmer til de som trenger det og løfte hverandre opp og frem. La oss inkludere alle – både nye og gamle nordmenn, og de som enda ikke vet om det er det de kan kalle seg. La oss gi våre nye landsmenn et håp om ”nytt land – nye muligheter”. Godt nyttår!