Tvangsreturer til Afghanistan

Vår dyktige generalsekretær Anne Espeland Berg har skrevet en svært viktig og dagsaktuell artikkel om unge afghanere som blir returnert til et land vi ikke kan si med sikkerhet at er trygt. Denne artikkelen ble først publisert av Fædrelandsvennen, 9. november.

For nøyaktig to år siden stod jeg i strandkanten på Chios og bevitnet flyktningkrisen i form av gummibåter mellom Tyrkia og Hellas.

I løpet av tiden min på Chios møtte jeg mange unge afghanere på flukt – noen av dem hadde mistet alt på veien, noen hadde åpne skuddsår, noen av barna tegnet tegninger av hus med bomber, mens andre var på flukt helt alene. For ett år og elleve måneder siden sa det stopp. I ett år og elleve måneder har jeg blokkert ute alt som handler om flyktninger, asylpolitikk og mennesker på flukt. Helt til i dag. I dag innså jeg at en av de sårbare ungdommene jeg møtte på flukt, kan være en av dem som har fått tildelt attenårsdag i oktober, og får tvangsretur til Afghanistan i presang.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet seg har bestemt seg for å følge i FrP og Høyres fotspor og kommer til å stemme nei til forslaget om midlertidig stans i asylreturer til Afghanistan. I dag skjønte jeg hvorfor Øverland sa at jeg ikke måtte sove og tro at jeg bare hadde drømt. Jeg skjønte hvorfor det er viktig å ta opp kampen og løfte stemmen for oktoberbarna. Det er fordi vi ikke har en regjering som gjør det.

Før jeg blir avfeid som en naiv og idealistisk student, vil jeg påpeke at jeg ved det offentlige universitetet jeg studerer på, har lært å basere argumenter på fakta. Jeg kommer sjelden med en påstand uten forankring i troverdige kilder. Paradoksalt nok gjelder tydeligvis ikke dette prinsippet når regjeringen utformer politikk? Både Amnesty, Human Rights Watch og FN sier at Afghanistan er farligere enn før, og ber Norge stanse returene til Kabul. Fakta er at flere sivile blir drept i Kabul, enn i provinsene Helmand og Nangarhar som er de to eneste UDI kategoriserer som utrygge. Til tross for manglende dokumentasjon for påstanden om at Afghanistan er trygt, kommer flertallet i Stortinget neste tirsdag til å stemme nei til midlertidig stans.

Kjære regjering – hadde jeg ytret en slik påstand uten troverdige og reliable kilder i en eksamensoppgave, er jeg sikker på at sensor hadde gitt meg stryk. Forskjellen er at konsekvensen av stryk på eksamen er at jeg må ta den opp igjen neste semester. Når regjeringen får stryk i innvandringspolitikken, er konsekvensen at menneskers sikkerhet blir satt på spill.

I valgkampen ble vern om norske verdier et hett tema. Når det ordinære forslaget tas opp igjen, håper jeg både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og FrP velger å verne om de norske verdiene, og da spesielt fjellvettregel nummer åtte; “Vend i tide, det er ingen skam å snu.”

 

Anne Espeland Berg

https://www.fvn.no/mening/i/vEBr5/Tvangsreturer-til-Afghanistan

Scroll to Top