RE:ACT møter Better Living Projects

Les om den sosiale oppstartsbedriften Better Living Projects, hvorfor vi har kjøpt handlenett fra dem og liker dem så godt!

Hva er Better Living Projects sin visjon?

Vi ønsker en verden hvor alle kvinner har en inntektskilde de selv bestemmer over, slik at de kan ta flere økonomiske besluttninger hjemme og være mer selvstendige. Vi ønsker å få til lokal utvikling basert på handel framfor vanlig bistand. Som del av det å skape arbeidsplasser for kvinner lover vi trygge arbeidsvilkår, langvarige kontrakter, levedyktige lønninger og utsikter for personlig utvikling for våre kvinnelige tekstilarbeidere!

Hva fikk dere til å brenne for akkurat dette temaet?

Med bakgrunn fra utviklingsstudier og en dedikasjon for likestilling ble det naturlig å satse på kvinners økonomiske rettigheter. Hvert år taper verdensøkonomien en svimlende sum som tilsvarer USAs og Kinas bruttonasjonalprodukt til sammen på at kvinner er utenfor arbeidslivet. Cecilie Kjeldsberg og Rune- André Tveit som er grunnleggerne av Better Living Projects, hadde en bred interesse og mange innholdsrike samtaler på dette området lenge før prosjektet startet opp i 2016.

Hva er historien bak Better Living Projects?

Den startet i 2016 da Rune-André reiste på backpacker tur til India. På vei til et meditasjonsretreat i Buddhismens arnested Bodh Gaya, kom han over landsbyen Sujata. Der møtte han Pankaj. Pankaj drev blant annet et prosjekt for å få kvinner til å lære tekstilproduksjon. Mellom 2010-2014 fikk opptil 90 kvinner deltatt i dette prosjektet. Da Rune- André og Pankaj møttes var Pankaj på utkikk etter en I-lands partner som kunne bidra til å utarbeide nye metoder på å finansiere utviklingsprosjekter. Etter en måned hadde de kommet frem til den prosjektskissen som Rune-André la fram for Cecilie og som skulle bli starten på Better Living Projects. De bestemte seg da for å bygge videre på det de lokale kvinnene hadde lært om tekstilarbeid og knytte tekstilproduksjon opp mot det norske markedet.

Hva er målet deres?

Innen 2023 er målet å ha skapt 30 nye arbeidsplasser i en lokal etisk tekstilbedrift for kvinner i Sujata, en landsby i Bihar, India. Det å gi kvinner en egen inntektskilde vil kunne bidra til å løfte hele 30 familier ut av fattigdom, øke muligheten til utdanning for 150 barn og bedre tilgangen til helsetjenester for over 90 kvinner og barn. Tallene er beregnet ut fra antall kvinner vi jobber med, gjennomsnittlig husholdningsstørrelse og behov i lokalsamfunnet der vi jobber.

For å oppnå dette har vi valgt å produsere etisk tekstil som vi selger i Norge, da vi har gjort markedsundersøkelser som viser at det er en bred etterspørsel til denne type produkter. På denne måten ønsker vi å vise at både forbruker og bedrifter kan delta på å utforme og endre markedet gjennom å produsere og handle produkter som er laget mer etisk.

Hvor tenker dere at dere er om 5 år?

 Om fem år har vi lykkes med å skape 30 arbeidsplasser for kvinner i Sujata og bidratt til å løfte titalls familier ut av fattigdom. Vi har skapt en etterspørsel av produktene våre som igjen gjør at vi blir en levedyktig bedrift, og startet med å kartlegge hvordan vi kan nå breder ut som bedrigt. Om fem år skal vi ha startet et utdanningstiltak i landsbyen og vi skal ha begynt å iverksette andre tiltak for å ha større innflytelse på markedet og tematikken etisk handel.

 Hvor håper dere forbrukere i Norge er om 5 år?

Vi håper at forbrukerne er mer bevisst på kjøpsvanene sine. Det er forhåpentligvis lettere å finne informasjon på temaet og man er mer klar over den makten man har som forbruker til å kunne utrede en forskjell snarere enn å måtte konsumere fra de større aktørene. 

Til sist, har du 5 tips til forbrukere som vil tenke og handle mer etisk? 

  1. Se dokumentaren The True Cost på Netflix
  2. Se gjennom klesskapet for å overveie hvor klærne dine kommer fra
  3. Gjør research for å finne hvilke kjøpsalternativer som finnes – Framtiden.no er et godt utgangspunkt
  4. Kjøp et slitesterkt og veldesignet plagg fra en aktør som bidrar til å gjøre en forskjell. Skryt av plagget og vis det fram til vennene dine!
  5. Arranger en byttefest!

Hvordan du kan bidra?

Både bedrifter og privatpersoner kan bidra til å gi kvinner i Sujata en egen inntektskilde og bedre framtidsutsikter ved å kjøpe våre eksklusive handlenett i off-white bomullskanvas. De slitesterke handlenettet er designet av Beate Godager og håndlaget av kvinner som jobber under anstendige, etiske arbeidsvilkår.

Handlenettet er ett av få i dagens marked som er utstyrt med en helt egen innerlomme. Derfor er dette det perfekte handlenettet for deg å ha med på stranda eller til festival neste sommer!

For bedrifter er det et ypperlig promoteringsprodukt ettersom de leveres med trykk av bedrifters egen logo i farger. I tillegg er de av en kvalitet som gjør at de videreselges med en utsalgspris som kan skape god fortjeneste. Som bedrift vil man også bli en del av vårt bærekraftsnettverk og man vil få tilsendt en årlig samfunnsnytterapport på hvordan bidraget deres har bidratt til å skape økt livskvalitet for befolkningen i Sujata.

Ta kontakt med Info@betterlivingprojects for bestilling eller kjøp direkte fra deres nettbutikk .

Scroll to Top