Prosjekt og Kampanjer

#Jegvilvite

For å kunne reagere på urettferdighet må vi få vite mer om produksjonen av våre varer. Nå vil vi vite!

#JEGVILVITE var en kampanje som belyste at vi har for lite kunnskap om produksjonen bak varene vi kjøper. Gjennom oktober 2018 kom vi med fakta og forbrukertips om etisk handel, for å hjelpe DEG til å kunne ta etiske valg.

 

Hva er situasjonen? Med dagens globalisering har vi tilgang på produkter fra alle verdens hjørner, men har lite innsikt i arbeidsforholdene bak produktene. De store merkevarene har lite åpenhet og finnes lite statlig regulering. 7 av 10 klesplagg som importeres til Norge sys av tekstilarbeidere i seks lavkostland. Arbeid er en viktig nøkkel til utvikling og fattigdomsbekjempelse, men fører også med seg en mørkere bakside når merkevarene utnytter villig arbeidskraft slik at arbeiderne ikke kan leve verdige liv. Derfor er det viktig at vi som forbrukere etterspør en mer etisk og bærekraftig industri.

Innen 2030 skal vi følge FNs bærekraftsmål ha sikret anstendig arbeid til alle. For å få til dette trenger vi at vi viser at du bryr deg om at arbeidet som er lagt inne i produktene du eier er anstendig. Vi trenger en lov som gjør det lettere for oss å finne ut av dette.

I august 2018 startet et ekspertutvalg arbeidet med en mulig etikkinformasjonslov i Norge. Utvalget skal vurdere om lovregulering er mulig og hensiktsmessig, for så å foreslå hvordan en slik lov vil fungere. Når Stortinget så skal stemme over dette forslaget er det viktig at de vet at vi er mange som ønsker oss en lov som vil gi oss krav på mer informasjon.

Scroll to Top