Hva er ditt nyttårsforsett?

Les RE:ACTer Helene Opheim sine tanker om årsskiftet!

Et år er gått. Et knøttlite år i menneskets, for ikke å snakke om jordklodens, eksistens. Et omfavnende år med ny president i USA, Stortingsvalg i Norge, FNs atomvåpenforbud, utredelse om matkastelov og mye mer. Og nå kommer det et nytt år. 2018. Nytt år – nye muligheter. 

Klima og flyktninger er temaer som diskuteres heftig blant politikere, i media og rundt middagsbordet. Vi i RE:ACT tror på at store deler av klimaendringene er menneskeskapt. Kong Harald sa en gang at han håper klimaendringen er menneskeskapt – for da kan vi gjøre noe med dem. Vi håper, vi tror at vi kan og vi ønsker å gjøre noe for å stoppe klimaendringene.

Faktum er at vi mennesker påvirker verden vi lever i og setter spor etter oss. Jordkloden vår består av et stort mangfold av planter og arter, og den har et fascinerende økosystem. Naturen er rik på næringskilder, tilpassingsdyktig og ikke minst helt avgjørende for oss, homo sapiens, som tramper rundt her på bakken. Menneskearten er en naturlig del av dette økosystemet, men det er ikke livsstilen vi har hatt i 2017. Det er ikke naturlig å ha så mange store fabrikker, maskiner og fremkomstmidler med utslipp av stoffer som ikke passer inn i atmosfæren. Syntetiske materialer vi har utviklet på smarte måter passer ikke inn i den naturlige floraen. Og antallet mennesker som skal bo og tilfredsstille luksuriøse behov er for stort for kapasiteten til én klode.

På denne skjøre planeten vår er det ikke bare et stort mangfold av dyr og arter vi må ta vare på. Vi har også utviklet et stort mangfold av kulturer på kryss og tvers av landegrenser. Alle går vi rundt med et dunkende hjerte og en særegen personlighet. Vi har de samme grunnleggende behovene for næring, trygghet og kjærlighet uansett hvilke land vi blir født i. Dessverre har ikke alle samme utgangspunkt for å dekke disse behovene. Mange ender opp med å flytte på seg for å få det bedre. Dette er enkeltmennesker som deg og meg, ikke bare et tall. De kan ha utdannelse, drømmer, talent, familie, humor og engasjement. De kan også gjøre lovbrudd, klage, være deprimerte, late og lyve. Akkurat som deg og meg – menneskelige.    

Vi har ikke tid til å vente på en genial plan, politikere, en tredje verdenskrig eller redselen for dommedag. Mitt håp er at vi alle tar en titt på våre egne liv og hva vi kan gjøre for å bidra litt i det store felleskapet.  «I’m starting with the man in the mirror» synger Michael Jackson. La oss starte med oss selv. Vi skal også prøve å påvirke statsmaktene, men først og fremst kan vi selv ta et valg. Hvordan ønsker vi å leve. Du kan ta et valg når du står i butikken. Du kan bestemme hvordan du ønsker å møte den nye naboen din som ha flyktet fra Syria.

La 2018 bli året hvor politikerne tar klima på alvor og hvor vi ser en asylpolitikk der vi behandler flykninger med samme verdighet som nordmenn. Og la også 2018 bli året der du benytter deg av muligheten til å starte med deg selv! Hva er ditt nyttårsforsett?

Skrevet av Helene Opheim, leder i RE:ACT Oslo og varamedlem i sentralstyret

Scroll to Top