Dette er #JEGVILVITE

For å kunne reagere på urettferdighet må vi få vite mer om produksjonen av våre varer. Nå vil vi vite!

#JEGVILVITE er en kampanje som belyser at vi har for lite kunnskap om produksjonen bak varene vi kjøper. Gjennom hele oktober vil vi komme med fakta og forbrukertips om etisk handel, for å hjelpe DEG til å kunne ta etiske valg. Følg med på våre sosiale medier for å lære mer!

Hva er situasjonen? Med dagens globalisering har vi tilgang på produkter fra alle verdens hjørner, men vi har lite innsikt i arbeidsforholdene bak produktene. De store merkevarene har lite åpenhet og det finnes lite statlig regulering. 7 av 10 klesplagg som importeres til Norge sys av tekstilarbeidere i seks lavkostland.  Arbeid er en viktig nøkkel til utvikling og fattigdomsbekjempelse, men fører også med seg en mørkere bakside når merkevarene utnytter billig arbeidskraft slik at arbeiderne ikke kan leve verdige liv. Derfor er det viktig at vi som forbrukere etterspør en mer etisk og bærekraftig industri.

Innen 2030 skal vi i følge FNs bærekraftsmål ha sikret anstendig arbeid til alle. For å få til dette trenger vi at du viser at du bryr deg om at arbeidet som er lagt inn i produktene du eier er anstendig. Og vi trenger en lov som gjør det lettere for oss å finne ut av dette.

I august 2018 startet et ekspertutvalg arbeidet med en mulig etikkinformasjonslov i Norge. Utvalget skal vurdere om lovregulering er mulig og hensiktsmessig, for så å foreslå hvordan en slik lov vil fungere. Når Stortinget så skal stemme over dette forslaget er det viktig at de vet at vi er mange som ønsker oss en lov som vil gi oss krav på mer informasjon.

Hva kan du gjøre? I tillegg til å følge med på kampanjen vår i oktober er det noen enkle handlingsgrep du kan gjøre for å reagere på urettferdigheten.

 1. Bruk hashtagen #jegvilvite og annet av vårt kampanjemateriale for å markere at du vil vite mer om produksjonen bak produktene dine!
  I denne mappen finner du materiale til kampanjen som du kan bruke i dine sosiale mediekanaler.
  Alle som bruker hashtagen på Facebook eller Instagram i løpet av oktober er med i trekningen av et dagspass på Øya 2019.
 2. Skriv brev til politikere som skal stemme over etikkinformasjonsloven!
  Vi har skrevet et brev som er helt klart til å sendes ut til norske stortingspolitikere. Det eneste vi trenger er at du hjelper til med å sende dem. Jo flere vi er som sier ifra, jo større gjennomslagskraft får vi! Brevene ligger klare her, med oppskrift til hvordan du sender ut.
  Vi har foreslått syv politikere du kan sende til, med hovedfokus på barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.
  Du sender brevene til de du vil og på hvilke kanaler du vil; mail, facebook eller i brevform. Du kan også skrive ditt eget brev og sende.

Vi er mange som bryr oss! Disse stiller seg bak kampanjen:

Designet i #jegvilvite-kampanjen er laget av Heidi Olsen (heidiolsen.net)

Scroll to Top