Da Andres møtte Erna

Den 15. januar i år dro en modig 15-åring fra Hemsedal for å overbringe et budskap til Erna Solberg fra RE:ACT. Her kan du lese hva beskjeden var!

Hei! E heite Andres Rudningen og går i 10.klasse ved Hemsedal barne-og ungdomskule. E representera RE:ACT som er ungdomsorganisasjonen te Strømmestiftelsen. På klimatoppmøtu pla norske ledera å si at me tar ein ledande rolle i forhandlingan. Men fram te no merka me ungdomma lite te denna ledelsen. Det me ser er at Norges egne CO2-utslepp har økt med 26% sea 1990. Førr at du virkeleg ska vise ledelsen må Norge førrplikte se te 40% utsleppskutt inna 2030, som førr eksempel å byggje ut kollektivtransport lokalt og nasjonalt. Førr me som bur i Hallingdal kjem Ringeriksbanen te å vera eit størt steg i riktig retning. Men me må ikkji stoppe der! Ungdom over heile landet må få merke i sin kvardag at me gjer noko førr å stoppe klimaendringane. Førr me kjem garantert te å merke det når snøen blir burte fordi me ikkji tørte å tenke på lyntog, passivhus og vindkraft. Vis du tar ditt ansvar , og fær på plass større mål førr å redusere utslippe, er me på dugnaden som skal te. E sjølv vil førreksempel mykje heller jobbe med naturen, som bonde, enn med oljen som ødelegg den.

 

Dette innlegget var ikke det eneste Erna fikk høre den dagen, Andres var nemlig en av 15 15-åringer som besøkte statsministerens kontor den 15. januar 2015, for å markere lanseringen av den verdensomspennende kampanje Action2015!

Kampanjen har over 1000 tilsluttede organisasjoner i over 120 land, og har som mål å mobilisere folk til å kreve at verdens ledere er ambisiøse når de skal forhandle om klima og utvikling i 2015. To viktige FN-toppmøter finner sted i år. Det første i september, der verden må bli enige om nye tusenårsmål for å utrydde ekstrem fattigdom, takle ulikhet og sikre en mer bærekraftig planet, kalt nye “bærekraftsmål”. Det andre er klimatoppmøtet i desember der vi må sikre at velferden til mennesker i dag ikke kommer på bekostning av våre barns framtid.

Action2015 sin visjon er politisk endring som sikrer rettferdighet og gjør at alle kan leve verdige liv, uten sult, vold, undertrykking, diskriminering, og som sikrer en bærekraftig utvikling. Dette er en visjon RE:ACT stiller seg helhjertet bak.

Se den internasjonale nettsiden for kampanjen her: www.action2015.org

Scroll to Top