Act!

I løpet av høsten har tre folkehøgskoler fått en utfordring fra RE:ACT: Hvor mye kan dere gjøre for å bekjempe global urettferdighet i hverdagen?

Det kan være vanskelig å vite hva en selv kan gjøre for å gjøre verden bedre fra akkurat der en er. Det krever mye å endre sine vaner, og det er lett å spørre seg om det er verdt det når en enkelt persons handlinger blir som en dråpe i havet. Men vi vet at hvis vi er mange som går sammen så har våre handlinger mye å si. Dette var grunnen til at RE:ACT i løpet av høsten dro på besøk til tre folkehøgskoler med budskapet «Act!».

Act! er et undervisningsopplegg vi har utviklet gjennom det siste året. Det består av to helgebesøk på folkehøgskolene, den første helgen heter RE:SEARCH, og det var denne vi gjennomførte i høst, på folkehøgskolene Møre, Agder og Nordhordland.

Under RE:SEARCH skulle elevene være detektiver i et mordmysterium som finner sted i Mbale i Uganda. De ble introdusert for en mordgåte, og måtte gå fra rom til rom på skolen for å samle bevis og intervjue vitner og mistenkte.

Etter innsamlingen av bevis og forklaringer skulle elevene forsøke å finne svaret på gåten. Alle gruppene presenterte sin løsning, før vi avslørte fasiten, som overrasket mange. På alle skolene opplevde vi i RE:ACT at elevene var positive og engasjerte, og kom med gode refleksjoner i diskusjonene vi hadde.

Målet med opplegget var å la elevene forsøke å møte karakterer i en annen situasjon enn de selv, og å få dem til å reflektere hva det er som får mennesker til å gjøre de tingene de gjør. I mordgåten finnes det både direkte årsaker til at mordet skjedde, men også indirekte, mer fjerne årsaker som er relatert til hvordan vi lever i Norge. Slik ville vi knytte den globale urettferdigheten til lokal handling, og motivere elevene til å handle. For å skape litt ekstra motivasjon arrangerer vi også en konkurranse på folkehøgskolene: «iAct», der elever kan samle poeng ved å prøve ut forskjellige handlingsalternativer relatert til forbruk, bevisstgjøring og engasjement. Den som samler inn flest poeng innen en gitt tidsramme vinner, og mottar en opplevelsespremie (f. eks. gavekort på reise eller konsert/festival). Er du elev på en av folkehøgskolene kan du bli med på konkurransen ved å klikke deg inn på iAct her på våre nettsider!

I vår skal vi tilbake til alle skolene og lage en bærekraftig fest, der vi kårer vinneren av iAct. I mellomtiden er det fritt fram for å sjekke ut alle handlingsalternativene vi foreslår for å gjøre verden bedre inne på iAct, enten du er folkehøgskoleelev eller ei 🙂

Scroll to Top